Cutiuta GSM - Cum se foloseste?

Pasul 1 Cutiuta GSM - Incarcarea

     Incarcarea se poate face atat la orice PC sau Laptop cat si de la incarcatoarele de priza cu port USB. Durata de incarcare variaza in functie de puterea incarcatorului si cat de consumat e acumulatorulul cutiutei gsm, anume:  La Laptop sau PC – intre 2 si 4 ore, la incarcatoarele de priza – aprox 2 ore. Tineti la incarcat atat timp cat ledul albastru lateral clipeste intermitent. Incarcati la maxim acumulatorul cutiutei GSM pt a avea autonomie cat mai mare si pentru a nu se auzi intrerupt. Daca ledul albastru clipeste de cateva ori dupa care ramane aprins inseamna ca acumulatorul este deja incarcat la maxim. Acumulatorul NU trebuie formatat.

     Autonomia acumulatorului la Cutiuta GSM poate varia in functie de volumul audio setat si de nivelul semnalului GSM in acel loc, mai exact autonomia scade o data cu marirea volumului si daca semnalul este slab in acea zona. Este recomandat  sa fixati cutiuta cat mai sus(cu cat e mai aproape de ureche se aude mai tare, nefiind necesar sa mariti volumul si astfel mariti timpul de utilizare). Spre exemplu in zone cu semnal GSM slab si daca dati volumul la maxim autonomia poate scade chiar si cu 50%.


 Pasul 2 Introducerea Cartelei SIM in Cutiuta GSM

     Scoateti codul PIN daca este activat inainte de a pune cartela in dispozitiv. Acest lucru il faceti introducand cartela intr-un oarecare telefon si intrand in setarile de siguranta veti gasi o optiune de dezactivare a codului PIN. ATENTIE: simpla introducere a codului PIN la pornirea telefonului nu inseamna ca a-ti si dezactivat codul PIN, veti observa ca la urmatoarea pornire a telefonului codul este cerut din nou. Dezactivarea codului PIN este o etapa foarte foarte importanta deoarece la pornirea Cutiutei GSM cartela solicita codul PIN iar Cutiuta GSM neavand tastatura nu il puteti introduce pentru a trece mai departe si a se autentifica in reteaua mobila. Ca efect al nedezactivarii codului PIN: cand veti apela numarul cartelei respective va raspunde robotul ca si cum cutiuta  ar fi inchisa.

     Mare atentie la introducerea cartelei SIM in cutiuta gsm deoarece daca o introduceti intr-un mod gresit dispozitivul de fixare a cartelei se va strica.  Cu scrisul ON/OFF inspre dv. si in partea stanga urmand fanta laterala si apoi SOS/RESET in partea dreapta, cartela va intra cu partea cu contactele galbene in jos iar tesitura in fata stanga, impingeti cartela cu unghia pana cand se aude un clic si cartela se va automentine. Pentru a scoate cartela impingeti cu unghia 1..2 mm cartela, fara a forta, se va auzi un click mai incet de data aceasta si cartela se va elibera.


Pasul 2 Introducerea Bateriei 337 in Microcasca Japoneza

     NU trageti de capac – capacul se desface prin invartire! Infiletati cu grija capacelul Microcastii. Daca imediat cum incepeti sa infiletati se blocheaza desfaceti si infiletati din nou. Infiletarea trebuie sa se desfasoare foarte usor, nu este necesar sa fortati. Cand puneti bateria in casca dupa ce ati fixat capacul este posibil sa ramana putin spatiu intre casca si capac(capacul nu se mai strange pana in capat) – acest lucru este normal!

     Bateria microcastii va incepe sa se consume din momentul in care veti infileta capacelul, chiar daca dv nu veti folosi microcasca, de aceea este recomandat sa nu lasati bateria inauntru. Autonomia unei baterii este de aprox 3...4 ore de functionare.  Bateria poate fi folosita de mai multe ori cu conditia sa nu o lasati in microcasca. Microcasca se va introduce in ureche tot timpul cu partea ascutita inspre ureche. Se va impinge cu o penseta pana cand nu se va mai observa.Cand o veti scoate casca de copiat veti trage cu o penseta de acea antena micuta transparenta. Acea antena de pe casca nu are absolut nici un rol in functionarea microcastii si este pusa doar pentru a scoate casca din ureche. Unii clienti o scurteaza sau chiar o taie de tot pentru a se observa cat mai greu casca in ureche, dar atentie: nu veti mai avea de ce trage casca afara din ureche si astfel o veti scoate foarte foarte greu.


     Casca are un zgomot de fundal(ca un fasait, un fosnet continuu) – acest lucru este normal, asta inseamna ca amplificarea microcastii functioneaza si casca este noua. Cu cat acest fasait de fundal este mai intens cu atat si vocea celui care va dicteaza va fi mai intensa. In timp intensitatea va scadea o data cu uzura microcastii pana cand nu se va mai auzi deloc – inseamna ca trebuie sa inlocuti casca.


 Pasul Pornirea Dispozitivului

     Inainte de orice pornire este foarte recomandat sa tineti 3 secunde apasat pe butonul de reset. Apoi tineti apasat pe butonul ON/OFF timp de 3..5 secunde pana cand langa butonul de volum “-” va lumina un led rosu. Cand ledul va lumina neintrerupt 2..3 secunde cutiuta a pornit, iar cand clipeste de cateva ori dupa ce tineti cateva secunde pe on off cutiuta se inchide. La resetare nu trebuie sa se aprinda nimic, este suficient sa tineti 3 secunde apasat si apoi eliberati butonul.  Asteptati pret de aprox. 1…2 minute  apoi puteti apela numarul cartelei din dispozitiv. Dispozitivul va raspunde automat. Puteti regla volumul apasand pe +  pentru mai tare sau pe – pentru mai incet. La pornire volumul se regleaza automat la jumatate. Dispozitivul are si microfon foarte sensibil langa SOS/RESET.


Ce nu trebuie facut, ATENTIE !!!

     Neaparat sa va curatati foarte bine in ureche inainte de a introduce microcasca: o veti infunda cu ceara si se va auzi foarte incet iar in timp ceara va distruge circuitele interne.

La microcasca:

 • Nu trageti de capac – capacul se desface prin invartire,
 • Nu folositi alte baterii decat cele 337,
 • Nu puneti bateria invers in capacel- veti arde microcasca,
 • Datorita tehnologiei folosite, dimensiunilor foarte mici, etc microcasca este foarte sensibila si de aceea incercati sa nu o scapati pe jos, sa nu o tineti apropiata de campuri magnetice ori electromagnetice mari, si foarte important sa nu o infundati cu ceara.
 • Nu va faceti probleme cu acel fasait de fundal, este normal, asta inseamna ca microcasca functioneaza, cand dispare, casca s-a defectat si trebuie schimbata

La Cutiuta GSM:

 • Nu tineti cutiuta mai departe de 50cm de ureche, veti auzi foarte incet,
 • Nu folositi scoci pt a lipi cutiuta pe corp- veti transpira si se va dezlipi,
 • NU fortati introducerea carteleicartela SIM intra intr-o singura pozitie si se autoblocheaza, vezi poza cu pozitia corecta de introducere a cartelei!!!
 • Nu folositi adaptoare pt MicroSIM sau NanoSIM deoarece agata pinii suportului si se vor rupe!

Daca nu auziti nimic

Verificati bateria microcastii si eventual inlocuiti-o, in mod normal daca bateria este buna iar gaura microcastii nu este infundata cu ceara in casca trebuie sa se auda un “fasait pe fundal”

                Incarcati cutiuta la maxim, verificati daca aveti semnal bun pe reteaua de telefonie pe care este cartela din dispozitiv, verificati daca codul PIN este dezactivat pe cartela din dispozitiv punand-o intr-un telefon si daca are dezactivati-l din meniu. Cutiuta gsm trebuie sa fie cat mai aproape de ureche si niciodata mai jos de buzunarul de la piept . Dati volumul la maxim apasand scurt de mai multe ori pe butonul “+”


Daca raspunde robotul  –  telefon inchis

     Daca atunci cand apelati numarul cartelei din cutiuta GSM va raspunde robotul ca si cum telefonul(cutiuta gsm) ar fi inchisa cu toate ca a-ti pornit cutiuta gsm si ledul rosu a luminat 1..2 secunde continuu (daca clipeste inseamna ca era pornita si ati inchis-o) exista doar 4 cauze:

 • NU ati dezactivat codul PIN – NU este suficient doar sa introduceti codul PIN la pornire cand puneti cartela pe un telefon obisnuit. Trebuie sa intrati in meniul telefonului la Setari – Setari de siguranta – Solicitare Cod PIN (deoarece difera de la un model si producator de telefoane la altul trebuie sa cautati in meniu – nu e la fel la toate)si sa dezactivati codul PIN!
  • Nu este semnal in zona respectiva
  • Nu apelati numarul cartelei din dispozitiv – posibil sa fi notat gresit VERIFICATI!Nu va citeste cartela SIM: Ati folosit cartele cu adaptor la care suprafata cartelei nu este neteda si acele buze care raman iesite inafara putin vor agata la un moment dat pinii de contact care citesc cartela si ii va deplasa, indoi sau chiar rupe si 

   astfel cartela nu va mai fi citita de dispozitiv, e ca si cum nu ati avea cartela! ATENTIE!


Daca Cartela nu ramane  in Cutiuta GSM

     Daca respectati intocmai ca in poza pozitia de introducere a cartelei in dispozitiv, cartela va ramane in interior datorita sistemului cu autoblocare.

     Trebuie sa impingeti cu unghia sau cu un obiect: o pila de unghii, o penseta pt pensat, un cutit dar nu cu varful foarte ascutit, etc pana auziti un click. Acest click se va auzi in momentul in care cartela este impinsa pana in capat(pana nu mai are unde sa se duca in spate). Uneori daca faceti aceasta operatiune cu unghia care nu este suficient de mare este posibil sa nu aveti cum sa impingeti pana la capat cartela si sa nu ramana cartela in interior. Daca nu reusiti cu unghia ajutati-va cu un obiect ceva nu foarte ascutit.

     Sub nici o forma NU fortati cartela sa ramana blocata inauntru impingand cu putere cand considerati ca a ajuns in capat. Puteti rupe sistemul de autoblocare al cartelei.

     Tot procedeul de introducere si blocare a cartelei trebuie sa decurga lin fara a forta cartela. Daca atunci cand impingeti cartela si aceasta intra aproape in intregime in dispozitiv dar aproape de capat nu mai inainteaza brusc si ramane cativa mm in exterior inseamna ca ati introdus gresit cartela – NU fortati!!!! Vezi poza cu pozitia cartelei si introdu-o in pozitia corecta.

     Pentru scoaterea cartelei impingeti pana cand auziti un click apoi cartela se deblocheaza si este scoasa automat. Nu dati drumul brusc la cartela. Sistemul de autoblocare se poate rupe. Scoateti cartela progresiv si lent. Ruperea sistemului de autoblocare a cartelei SIM reprezinta o cauza a neutilizarii corespunzatoare a dispozitivului si NU tine de garantie.


Daca se aude in exterior

     Cu cat tineti cutiuta gsm mai departe de casca(ureche) cu atat veti auzi mai  incet. Montati cutiuta gsm cat mai aproape de ureche si niciodata nu mai jos de piept, deoarece cutiuta are microfon si cu cat e mai aproape de gura cel cu care comunicati va va auzi si intelege mult mai usor. Daca in incaperea unde vreti sa folositi dispozitivul este galagie in primul rand se va auzi mai tare deoarece cutiuta este aproape de casca din ureche si in al 2 lea rand puteti regla cat de tare sa se auda prin aplecarea capului spre cutiuta(se va auzi din ce in ce mai tare cu cat va veti apropia de cutiuta cu urechea in care aveti casca) sau indepartati capul de cutiuta pentru cazurile cand este cineva langa dv si vreti sa fiti sigur ca nu se va auzi in exterior.

     Faceti mai multe probe regland volumul de la “+” pt mai tare respectiv “-” pt mai incet si puneti pe cineva sa stea langa dv si sa verifice daca se aude in exterior schimband in acelasi timp si locul si pozitia pe corp a cutiutei. Daca tineti cutiuta pe umar lasati volumul mai incet iar daca o tineti  in buzunar la piept dati la maxim.

     Pentru a nu se auzi in exterior trebuie sa gasiti un echilibru intre pozitia cutiuteti pe corp – volumul setat de dv la cutiuta – si pozitia capului dv fata de cutiuta dupa cum am descris mai sus.

     Faptul ca puteti regla volumul fara a fi nevoie sa aveti acces la dispozitiv in timpul examenului prin inclinarea capului respectiv apropierea urechii in care se afla microcasca de cutiuta GSM pentru un volum in ureche mai tare si respectiv indepartati urechea de cutiuta pentru un volum mai mic reprezinta un foarte mare avantaj deoarece in diferite situatii este nevoie de un volum mai mare iar in alte situatii un volum mic.


Daca auziti in ureche si pe altii din sala cum le dicteaza

     Exista cazuri cand daca pe langa dv cineva foloseste un handsfree cu colier, din acela cu baterii de 9 v, sa auziti si ce-i dicteaza persoanei respective dar destul de incet....il auziti asa ca un ecou din departare. Cu cat cel care are acel dispozitiv e mai aproape de dv, il veti auzi mai tare. Este bine sa va feriti pe cat posibil de cei pe care ii stiti ca folosesc dispozitive clasice cu baterii de 9v. Daca se intampla sa mai auziti si pe altcineva procedati astfel: cutiuta sa fie pusa cat mai aproape de casca, sub urechea in care aveti microcasca(sub brat merge foarte bine) si va veti apleca capul inspre cutiuta gsm pana cand cel care va dicteaza dv. acopera cu mult pe cel care ii dicteaza celeilate persoane.

     Acest lucru se datoreaza principiului de functionare al microcastii japoneze, trebuie sa stiti ca absolut toate modelele de microcasca tip casca japoneza cu baterie in interior(fie ele mc100....mc1600) se comporta la fel si asta nu inseamna ca microcasca dv este defecta. Acest neajuns este un compromis pe care trebuie sa il faceti in momentul ce ati luat hotararea sa folositi un sistem cu casca japoneza.


Daca se aude incet:

 • tineti cutiuta mai aproape de ureche
 • schimbati bateria de la microcasca
 • dati volumul la maxim de la cutiuta GSM

     Daca se aude incet si dupa ce ati verificat pasii de mai sus cel mai probabil a intrat ceara in microcasca si ori s-a infundat microcasca ori ceara (de regula cea lichida) a ajuns la membrana difuzorului si avand vascozitate mare a incleiat-o miscandu-se mai greu. Trebuie schimbata microcasca

     Daca se inchide apelul(foarte rar si de regula daca este semnal GSM slab in zona) si cel de acasa va suna si zice robotul ca sunteti in retea (dispozitivul este inchis) tineti apasat pe reset 3 secunde apoi pe on/off si dupa 20 secunde puteti fi apelat din nou. Trebuie sa gasiti o cale sa resetati si sa reporniti cutiuta GSM, altfel singura nu se va reseta si nu veti mai putea fi contactat. Acest lucru se datoreaza semnalului slab din acea incapere.

     Pentru a prelungi autonomia acumulatorului tineti cutiuta GSM mai aproape de microcasca(exact sub brat de exemplu) si astfel puteti da volumul mai mic(bateria va dura mai mult)

     Nu apasati prea tare pe butoane deoarece exista posibilitatea ca acestea sa se desprinda de pe placa de baza si sa intre in interior!!!

     Daca atunci cand puneti cutiuta la incarcat nu se aprinde nici un led albastru sau rosu, lasati la incarcat 5…10 minute dupa care tineti 3 secunde pe butonul de Reset. Dupa alte 5 minute, deseori chiar cateva secunde, ledul albastru ar trebui sa inceapa sa se aprinda intermitent. Daca nu incepe sa clipeasca nici dupa 10….15 minute dupa ce ati dat Reset folositi un cablu si un incarcator de la un telefon Samsung, LG, etc – puteti folosi orice incarcator cu cablu MicroUSB.

     Recomandam renuntarea la incarcatoarele si cablurile primite in pachet si folosirea incarcatoarelor de la telefoane mobile inca de la inceput. Incarcatoarele telefoanelor mobile sunt mai puternice si incarcarea dureaza mai putin.


Inainte de a trimite cutiuta gsm la garantie:

     Peste 90% din intrarile in garantie se datoreaza utilizarii incorecte a produsului, produsul ajunge la noi dar functioneaza perfect. Pentru a nu plati curierul dus intors + pierde cateva zile pana sa va ajunga inapoi  cititi cu atentie acest manual si inainte de a trimite la garantie verificati:

 • pune cartela intr-un telefon si verifica:
 • daca codul PIN e dezactivat
 • apeleaza nr SIM de pe alt telefon si verifica daca cartela are numar activ – poate fi expirat numarul daca nu ai mai folosit cartela demult
 • verifica daca ai notat corect numarul de tel a cartelei SIM

     Incarca cutiuta cu un incarcator de la un telefon mobil – daca ai lasat cutiuta mai mult timp nefolosita si s-a descarcat complet incarcatorul initial nu reuseste sa mai incarce si trebuie folosit un incarcator mai puternic.