Nedetectabil Nebruiabil?

     Din ce in ce mai des am observat cum multi dintre clienti fac o mare confuzie intre termenii nedetectabil, nebruiabil si interferente, astfel scriem acest articol pentru a informa corect publicul interesat de astfel de dispozitive.

Ce inseamna si la ce se refera detectarea unui sistem de copiat?

     Se refera la cat de usor se poate detecta un sistem de copiat. Exista sisteme care se pot detecta mai usor deoarece emit unde electromagnetice mai puternice si alte sisteme mai performante(cele mai scumpe de regula) care datorita tehnologiilor de ultima generatie utilizate se pot detecta mult mai greu.

     De cele mai multe ori se merge pe intimidare si se da zvon intentionat ca se va veni cu detectoare doar pentru a descuraja folosirea sistemelor pentru copiat Un detector cat de cat bun care sa nu dea alarme false pretul lui incepe de la 500 euro si nu se gasesc usor. Multi profesori se lauda cu aplicatii, pixuri cu led minune...etc :))) dar la fel, sunt legende pt a intimida si descuraja folosirea sistemelor pentru copiat. 

     Pretul unui detector care sa nu dea alarme false, deci sa fie cat de cat bun poate pleca de la 400 de euro in sus si poate ajunge la cateva mii. Detectoarele ieftine dau foarte multe alarme false, nu face diferenta intre semnale de comunicatii si cele parazite, utilizatorului fiind-ui astfel foarte greu sa isi dea seama daca intradevar cineva copie sau nu.

     Trebuie sa stiti ca NU exista casti de copiat nedetectabile in totalitate si ca orice fel de sistem ai avea daca il inchizi si nu il folosesti chiar daca il ai montat pe tine nu te va mai putea depista decat cu detectoare de metal ca la aeroporturi.

Ce inseamna ruiat?

     Bruiajul nu este tot una cu interferat. Bruiajul inseamna ca se foloseste un dispozitiv care va bloca semnalul GSM pe o anumita distanta. Orice sistem de copiat care foloseste o cartela SIM nu va functiona daca se bruiaza. De regula nu se intampla sa se bruieze, doar se lanseaza zvonuri pt a descuraja folosirea sistemelor de copiat deoarece sunt greu de depistat.

     Bruiajul se poate face doar de organizatii guvernamentale, si NU de un profesor ca asa vrea el(este ilegal). Foarte rar se intampla sa se bruieze semnalul GSM, este mai mult un mit aparut din cauza faptului ca daca din oarecare motiv cuiva nu i-a mers sistemul de copiat(gen sistemul sa stricat, nu a pus bine casca in ureche, etc) gata i s-a bruiat semnalul :))

Pe internet vei gasi cu siguranta tot felul de sisteme de copiat care vanzatorii il promoveaza ca fiind complet nedetectabil, nebruiabil etc si amd doar doar sa cumperi de la el. Realitatea este putin diferita, nu exista sistem nebruiabil. Orice dispozitiv care comunica la distanta o va face prin unde electromagnetice de o anumita frecventa. Aceste unde se pot bloca cu un dispozitiv de bruiaj pe frecventa respectiva.

     Un dispozitiv de bruiaj va emite un semnal foarte puternic pe frecventele uzuale: 1. GSM 2g, 3g si 4g 2. Wifi 2.4 Ghz si 5Ghz 3. Bluetooth 2.4Ghz 4. GPS 1.4Ghz dar si pe canalele de radio FM 50Mhz-120 Mhz si care va acoperi si va bloca garantat orice dispozitiv care va functiona pe aceste frecvente.

     Pe internet se gasesc dispozitive de bruiaj sub 500 euro, dar de cele mai multe ori sunt doar chinezarii care nu sunt eficiente decat pt o raza foarte mica (cati-va metri): am auzit de un caz care un profesor mai cu bani a cumparat un asemenea dispozitiv si pe care il tinea la examene in fata pe catedra. Dispozitivul era eficient doar pt cei care stateau in prima banca, cei din spate copiau fara nici o problema :)

     Din fericire doar organizatiile guvernamentale au voie sa foloseasca asemenea dispozitive si sunt folosite foarte rar. Peste 99% din cazuri nu se vine cu nimic, doar se lanseaza zvonuri pentru a descuraja folosirea de sisteme de copiat. Oricine altcineva va folosi un asemenea dispozitiv risca dosar penal.

Ce inseamna Interfereaza cu alte sisteme?
     Interferenta sistemelor de copiat se refera la faptul ca daca cineva din sala de examen are si el un sistem de copiat si il foloseste in acelasi timp cu tine si mai ales daca sta foarte aproape de tine, tu in casca ta din ureche este posibil sa auzi cum i se dicteaza si persoanei respective dar foarte incet si de departe. Acest fenomen este de regula specific castilor japoneze datorita principiului de functionare diferit. Castile cu microvibratii nu interfereaza cu alte sisteme de copiat si deci sansa ca sa auzi in casca ta si pe alte persoane cum li se dicteaza este inexistenta.